Du har ingen varer.
Før: DKK 699,00
Nu: DKK 599,00
Vilmart Grande Cellier d'O Vintage 2015
Champagne huset Vilmart et Cie
I hjertet af Montagne de Reims ligger vingården Vilmart.
Grundlagt af Désiré Vilmart i 1890 og gården har siden gået i arv fra far til søn eller svigersøn. Huset er i dag drevet af Laurent Champs som er 5.generation.
Vilmart råder over 11 hektar i og rundt om landsbyen Rilly.
Markerne er tilplantet med 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på over 35 år og nogle af markerne er over tilplantet for over 50 år siden.
Druerne fra disse bliver kun brugt til huset’s ”Coeur de Cuveé.
Man laver ca.110.000 flasker årligt.
Alt arbejdet i marken, ved pressen og i kælderen laves efter en charter der blev startet af Désiré Vilmart og er tilpasset gennenm generationer.
Denne charter er med til at huset’s Champagner har beholdt deres autensitet og klassiske tilgang til at lave kvalitets Champagne.
Nogle af de fundementale ting i Vilmart’s charter er:
Ingen brug af kemisk gødning eller kemiske insektbekæmpelse.
Udelukkende brug af naturgødning der pløjes ned i marken samt at slå græsset der gror mellem vinrækkerne der er med til at beskytte naturen og biodiversiteten i området.
At sikre forbrugene beskyttelse.
At sikre en harmonisk balance mellem jorden og vinstokken.
At sikre økologiske løsninger i produktionen.
At sikre bevarelsen af kvaliteten i luften og i grundvandet.
At sikre at man kun samarbejder med druedyrkere der er seriøse omkring dyrkelse af deres druer.
At sørge for at der er ”rigdom” i naturen til efterfølgende generationer. og sidst at sikre en naturlig balance.
Høsten hos Vilmart starter 100 dage efter blomstring (som regel midt i September).
Alle druer bliver høstet med håndkraft og kun de druer der er modne og ikke beskadiget.
Druerne bliver presset meget nænsomt i en traditionel presse fra Coquard der rummer 4.000 kg. druer.
Mosten bliver derefter fyldt på små tanke (kaldet Belons) dette sker udelukkende ved tyngdekraft sådan at man undgår at pumpe mosten. Her ligger mosten i 24 timer mens skal-rester og urenheder bundfældes.
Mosten bliver herefter fyldt på store og små træfade. Her ligger den i ca. 10 dage hvor kun den naturlig fremkommen gær sætter fermenteringen i gang hvor sukker og gær omdannes til alkohol og kuldioxid.
Fra oktober til juli ligger vinen på andre egetræsfade. Til standard cuvéerne bruges fadlagring på store egefade (5000liter foudres) og til speciel cuvéerne små egefade (228liter) primært fra Allier, som er mellem 1 og 3 år gamle.
Samtlige champagner ligger i fadene i mindst 10 måneder og beriges gennem battonage.
Hos Vilmart undgår man malolaktisk gæring for at holde en meget fin høj syre og masser af aromaer.
Hvert år, i løbet af foråret startes den process der kaldes blending. Her blender kældermesteren takket vær en fantastisk ”smags” hukommelse de forskellige still-vine, sådan at huset stil bliver bibeholdt.
Hvert år laver man både Non Vintage Champagne og Vintage Champagne.
Non Vintage Champagnerne skal være ”det samme” fra år til år mens Vintage Champagnerne udtrykker årets udfordringer.
Vilmart har i mange år været kendt og respekteret for at selv i ”dårlige” Champagne år laver man gode Champagner.
Efter endt fadlagring og beslutning om det endelige blend flaskes vinen og der tilsættes igen gær og sukker (tirage) der starter den 2. fermenering, den der giver Champagen sine bobler. I forhold til 1. fermenteringen tager 2. fermenteringen meget længere tid ca. 8 uger.
Herefter lægges Champagnen i kælderen 3 - 4 år for Non-Vintage Champagnerne og alt efter hvilken vintage Champagne det er, ligger de 5 - 7 år.
Når Champagnen er færdiglagret flyttes hver enkelt flaske til en pupitres og langsomt drejes flasken en kvart omgang hver dag i op til 20 dage samtidig med at den vippes mere og mere så halsen på flasken peger nedad.
Til sidst står flaskerne på hovedet og alle de døde gær- og sukker-rester (sedimentet) er samlet i kapslen og i halsen af flasken.
Herefter degorgeres Champagnen, det sker ved at man fryser halsen på flasken så bliver sedimentet indefrosset i en lille smule champagne. Herefter vendes flaske med en hurtig bevægese og trykket i flasken gør at isklumpen bliver ”skudt” ud og Champagnen er hermed ren for sediment.
Efter degogering tilsættes ”liquer de dosage”. Dosage er en lille smule Champagne så flasken bliver fuld igen og samtidig er det her sødme graden i Champagnen bestemmes.
Nu sættes den kendte Champagne-prop i flasken og den sikres med ståltråd.
Nu lægges flasken igen i kælderen i 6 måneder til et år, for at udvikle den sidste ”drikkeklarhed”.
Før: DKK 699,00
Nu: DKK 599,00
-
- 2015
- Champagne
- 75 cl.