Du har ingen varer.
Hvad er mousserende vin
Mousserende vine kendetegnes ved at være vin der bobler når den skænkes. Der findes der primært 2 måder på hvordan man laver mousserende vine. Enten laves de med 2. gæring i flasken eller ved at man tilsætter kulsyre til vinen.Generelt er er de mousserende vine der er ikke koster så meget lavet med tilsætning af kulsyre (Chamat-metoden) hvor kulsyreren tilsættes vine når den ligger i lukkede tanksystemer. Denne metode er nemmere og mindre omkostnings tungt for producenter i forhold til at lave sin mousserende vin ved hjælp af 2. gæring.
De dyrere flasker mousserende vine er generelt af bedre kvalitet og de fremstilles ved den såkaldte ”traditionelle metode” hvor en blanding af gær og sukker tilsættes vinen i hver enkel flaske.
Brugen af navnet ”Champagne metoden” er forbeholdt Champagner. Andre steder i verden bliver metoden kun kaldt for ”traditionel”.
De forskellige typer mousserende vin
Der findes mange forskellige typer af mousserende vine:
Crémant fra Alsace, Loire og Bourgogne, Sekt og Crémant fra Tyskland, Spumante og Prosecco fra Italien, Cava fra Spanien, Cape Classique fra Sydafrika, Cava fra Sydamerika samt Sparkling vine fra New Zealand, Australien, England, Canada og USA.
Der er forskellige regler for hvilke druer der må anvendes til mousserende vine alt efter hvilken region og/eller land vinen kommer fra.
Sådan serveres og drikkes mousserende vin
Når en flaske mousserende vin skal åbnes skal den åbnes forsigtigt og ikke med et ”knald”. Et godt trick er at holde godt fat i proppen og så dreje flasken. Mousserende vin skal serveres i tulipanformet-glas. Dette skyldes, at glassets form hjælper med at man bedre kan dufte vinen samt er med til at udvikle vinenes nuancer. Mousserende vine bør serveres ved 8-10 grader og hellere for kold end for varm.
Sådan sammensættes mad og mousserende vin
Mousserende vine kan benyttes til alle facetter af et måltid. Man kan bruge den som starter, velkomstdrink og som forfriskning inden et måltid.
Den kan bruge til alle forretter og kraftige mousserende vine kan bruges til hovedretter med fisk, kylling, gris og kalvekød. De søde mousserende vine er velegnet til blåskimmel oste og søde desserter.
Historien om mousserende vin
I 1571 skriver en Fransk fysiker: ”Vine der perler i glasset, såsom de gode vine fra Tonnerre, Chabliy (Chablis), Aix (Aÿ), Beaune og Reims”. Den første nedskrevet beskrivelse af mousserende vin stammer tilbage fra et dokument fra Ægypten dateret 23. oktober år 522.
Her beskrives 2. gæringen som en fejl og vinen måtte derfor ikke sælges/drikkes. Den 17. december 1662 offentlig gøre den Engelske videnskabsmand Christopher Merret i The Royal Society i London om hvordan man gør vin til vin med bobler i studiet: ”Some Observations concerning the Ordering of Wines” og han er dermed den første der beskriver hvad der skal til for at lave mousserende vin ved hjælp af 2. gæring.
Valg af mousserende vin
Når du køber mousserende vine skal du finde ud af om den skal ”parres” med noget eller om den skal stå alene. Det er vigtigt at du finder en mousserende vin med den rigtige sødmegrad. Servering af en sød vin som starter kan være med til at ”ødelægge” dine smagsløg til senere kommende retter og vine.
Opbevaring af mousserende vin
Mousserende vine og Champagne stiller generelt større krav til opbevaring end vine generelt.
Den ideelle opbevaring er ved 8 til 10 grader og mørkt. Mousserende vine skal generelt drikkes unge og bør ikke opbevares i mere end 1-2 år fra man har købt dem.