Du har ingen varer.
Y d’Yquem 2018 (Blanc fra Ch. D'Yquem) Dobbel Magnum (3 liter) Sauternes, Bordeaux, Frankrig
Varenr.: 02911Før: DKK 7.999,00
Nu: DKK 5.499,00
Y d’Yquem 2018 Dobbel Magnum (3 liter)
(Tør hvidvin fra Ch. D'Yquem), Sauternes
Y (udtales ee-grek på Fransk!) er en tør hvidvin fra Verdens bedste Sauterne hus.
Den bliver lavet på druer fra de samme marker som skaber den sagn omspundne Chateau D'Yquem.
Da man startede med at lave vinen med navnet Y på slottet, var det de sidste druer der blev høstet. Dengang skulle druerne være "angrebet" af Botrytis hvilket gav en både alkohol tung og anderledes hvidvin. Y blev kun lavet i specielle gunstige år og den første var i 1959.
I 1996 sadlede man om, uden at gå på kompromi med vinens unikke karakter. Tiden var til mere friske og sprøde hvidvine.
Fra 2004 blev det så besluttet at Y skulle laves hvert år. Der laves bare 10.000 flasker om året.
Man høster Sauvignon Blanc druerne fra specielt udvalgte dele af huset marker og mens de er unge, friske og modne. Sémillon druerne bliver høstet senere, når de har nået en maximal modenhed og botrytis lige har vist sig og skindet har skiftet til en "pinkish" farve. Det er på dette tidspunkt at Sémillon druerne har udviklet tanniner der har den helt rigtig blødhed og druerne har udviklet det ønsket aromatiske potentiale som kommer fra det unikke terroir.
Efter en meget let presning bliver mosten under fermenteringen meget nøje overvåget og alt foregår i termostatstyret rustfri ståltanke.
Efter fermentering lægges vinen på egetræsfade, hvor kun 1/3 del er nye og med regelmæssig omrøring (bâtonnage) i 10 måneder.
Det endelige drue blend bliver til efter omhyggelig test-smagning og vinen er primært Sauvignon Blanc med en anelse af Sémillon.
Historien:
Chateau d’Yquems historie går over 400 år tilbage. Huset var fra starten næsten Engelsk, i middelalderen var slottet eget af den Engelske Konge som på daværende tidspunkt var Hertug af Aquitaine (Aguitaine er den region der også i dag omfatter Bordeaux).
I 1453 kom området under den Franske konge Charles d. VII og området har været Fransk lige siden.
I 1593 fik Jacques Sauvage egenskab over Chateau d’Yquem. Der findes optegnelser over at vinene fra ejendommen allerede dengang var kendt for sine søde vine.
Man har fundet gamle optegnelser fra slottet omkring dyrkning, markpleje og høstning, optegnelser som følges den dag i dag.
I 1711 overtog familien 100% ejerskab af Chateau d’Yquem under Louis d. XIV regeringstid.
I 1785 giftede Françoise Joséphine de Sauvage d’Yquem sig med Greve Louis Amédée de Lur-Saluces. Desværre dør Greven bare 3 år senere i en ride ulykke og den unge Grevinde overtog ansvaret for ejendommen.
Allerede dengang var husets vine værdsat, en af datidens store vin connaisseurs Thomas Jefferson havde ved flere lejligheder talt stort om d’Yquems vine.
På trods af 2 fængsels ophold under den Franske revolution lykkedes det Francoise at holde fast i ejerskabet af ejendommen.
I 1826 byggede hun en ny vinkælder og transformerede huset til en forretning og udviklede husets udenlandske ry.
Det var også under hendes lederskab at d’Yquems unikke høstmetode blev ”opfundet”.
Alle druer bliver høstet enkeltvis og kun druer med perfekt botrytis (ædelt råddenskab) bliver benyttet i husets vine.
Flere stokke og klaser bliver høstet af flere omgange.
Romain-Bertrand de Lur-Saluces (Francoise barnebarn) overtog rollen som leder af huset og han førte huset videre i sin Farmors ånd.
I 1855 blev klassifikationen af Bordeauxs vine lavet og her blev der tilføjet endnu et unikt kapitel til d’Yquems historie.
Som det eneste Sauterne hus blev fik det klassifikationen ”Premier cru Supérieur”.
De efterfølgende år havde huset succes med deres vine verden over.
Efter Romain-Bertrands død overtog hans søn Marquis Amédée de Lur-Saluces huset og han blev efterfuldt af sin yngre bror Eugéne.
Men alt ændrede sig da phylloxéra ramte Sauterne og Chateau d’Yquems marker og vinstokke.
Alle stokkene måtte podes over på resistente amerikanske rødder og da den proces var overstået var 1. verdenskrig en realitet.
Chateau d’Yquems ejendom blev under krigen indrette til militær-hospital og Eugéne søn Bertrand Lur-Saluces blev officer i den Franske hær og deltog i nogle af de kraftige skyttegravs kampe som krigen siden blev berygtet for.
I en alder af 30 trådte Bertrand Lur-Saluces ud af hæren og overtog driften og ansvaret for Chateau d’Yquem.
Bertrand var karakterfuld og vogter af de dyder der havde ført d’Yquem til husets unikke status i vinens verden.
På trods af 1930’ernes depression holdt han stolt fast i måden hvor på man lavede vin på Chateau d’Yquem.
Han var også engageret i andre gøremål omkring vin i Bordeaux. Han var blandt andet præsident for Union de Crus Classés de la Gironde i 40 år og var en af fortalerne for at slotsaftapning af vin var garanti for autenticitet.
En holdning han delte med Baron Phillip Rothschild fra Chateau Mouton-Rothschild.
Da 2. Verdenskrig startede indgik han igen i den Franske hær men, blev taget til fange og holdt indespærret i 2 år.
Efter sin frigivelse tog han tilbage til sit elskede Chateau d’Yquem og drev det videre indtil sin død i 1968.
I 1966 fik han hjælp til den daglige drift af sin nevø Alexandre de Lur-Saluces og han overtog huset da Bertrand døde.
Starten var ikke nem for Alexandre, en del dårlige årgange betød at pengekassen var ved at være tømt, samtidig gjorde de Franske arve regler det næsten umuligt at overtage ejendommen på grund af skatter og arve afgifter til staten.
Man blev kun reddet af den fantastiske 1975 årgang som gjorde at der kom penge i kassen.
Efterfølgende havde man op gennem 1980’erne nogle super årgang der gjorde at man nu kunne investere i nyt produktionsanlæg og bringe huset ”up to date”.
I 1999 solgte man huset til det Franske luksus brand LVMH (Moët Hennessy-Louis Vuitton). Siden har man holdt fast i husets unikke måde at lave vin på.
Før: DKK 7.999,00
Nu: DKK 5.499,00
-
- 2018
- Sauternes
- 300 cl.